skip to Main Content

Heel Holland Hugt (02-2017)

Heel Holland Hugt (02-2017)

Het is 20 januari 2017, de dag van de inauguratie van Donald Trump als de 45e President van de Verenigde Staten van Amerika.

Buffi Duberman, een Amerikaanse die al lang in Den Bosch woont, ziet de inauguratie met tranen in haar ogen aan en twittert dat als iemand haar de komende 4 jaar tegenkomt, ze graag een hug ontvangt omdat ze daar sterk behoefte aan zal hebben.

Vele mensen reageren op haar oproep en al snel ontstaat bij haar het idee om op Valentijnsdag op Nederlandse treinstations gratis omhelsingen/free hugs te gaan uitdelen.

Niet lang daarna is er een reisschema beginnend in Tilburg, vandaar via Eindhoven naar Den Bosch, Utrecht, Amsterdam Amstel, Amsterdam CS en Haarlem. Mensen die Buffi kennen haken aan en zo gaat er ook geknuffeld worden op het station in Den Haag, Groningen en Roermond.

Ik besluit om op Utrecht CS aan te haken. Buttons worden gemaakt en er wordt gevraagd of iemand zijn camera mee wil nemen. Ja, natuurlijk wil ik dat. Vanuit mijn basis als paardenfotograaf is dit een mooie, nieuwe uitdaging.

Op dinsdag 14 februari rolt op spoor 7 van Utrecht Centraal de trein uit Den Bosch binnen met een groep huggers onder aanvoering van Buffi.

Wat er dan gebeurt leg ik vast met mijn camera. Veel treinpassagiers en andere passanten reageren positief op de borden die getoond worden dat er free hugs worden aangeboden. Er wordt volop geknuffeld en dat zonder onderscheid in ras, geslacht of leeftijd. Volgens een strak tijdschema stappen we weer op de trein, op naar het noorden. ‘Amsterdam here we come’ wordt er getwitterd.

Amsterdam Amstel is de volgende stop. Hier vooral mensen die onderweg zijn voor hun werk of studie. Ook hier spontane omhelzingen, en ik maak een van mijn mooiste foto’s van die dag, de emotie spettert ervan af. Uiteraard zijn er ook genoeg mensen die langslopen, dat is ook prima, sommige geven een hand of een high five. Op naar Amsterdam Centraal. Daar is het publiek heel anders, veel (buitenlandse) toeristen.

Buffi wordt geïnterviewd voor Vrouw.nl en dat is de volgende dag te zien op hun website.

Na vele, vele knuffels en de inmiddels standaard groepsfoto voor het station, is het op naar de laatste stop voor deze groep, Haarlem.

Daar worden we ontvangen en ondersteund door de Knuffeldokter. De werkdag raakt op zijn einde, de zon begint te dalen en het mooie gouden uurtje is aanstaande, voor veel buitenfotografen de mooiste tijd van de dag. Op dit laatste station maak ik nog een foto die in de categorie mooiste terechtkomt. De mooiste foto bestaat bij mij eigenlijk niet, het is altijd een top 5 of 10.

Voldaan aanvaarden we terugreis. Op Utrecht Centraal stap ik uit en de rest over op de trein naar Den Bosch. Wat een prachtige dag was dit. Onderweg zit ik op een tablet al foto’s te kijken en verstuur er enkele naar Buffi.

Thuis ga ik een selectie maken, er blijven er 382 over, ik gloei nog helemaal na van de warmte op deze dag. Normaliter gooi ik alle technisch niet-perfecte foto’s weg, nu hou ik foto’s in de selectie waarbij de emotie waardevoller is dan de technische perfectie. Vanaf het platteland ga ik ze uploaden naar Buffi, dat vanaf twee locaties omdat het internet bij ons super traag is, 6 uur later, ergens diep in de nacht komen de foto’s bij Buffi aan. Die zet ze de volgende dag binnen 5 minuten op de Facebook-pagina Heel Holland Hugt.

En nu ik dit schrijf wordt er van de foto’s die anderen en ik heb gemaakt een video gemaakt, ben benieuwd. Inmiddels is de video klaar.

We zijn meer verbonden en hebben meer gemeenschappelijk dan we denken, dat is mij op Valentijnsdag 2017 duidelijk geworden.

Dank aan Buffi en iedereen die met haar meeging, op andere stations zelf ging knuffelen en aan iedereen die een knuffel in ontvangst wilde nemen. Het was prachtig.

Hier de link naar de Facebook-pagina van Heel Holland Hugt waar in de categorie foto’s meerdere albums met foto’s staan.

P.S: ik dacht dat het maken van een mooie foto van paard en ruiter lastig was, in een menigte waar 10 mensen knuffels aanbieden, is het vastleggen van een korte knuffel zeker van een vergelijkbare orde.

Reageer gerust! Je mailadres wordt niet gepubliceerd!

Back To Top
×Close search
Zoeken
%d bloggers liken dit: